a

Θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα για λίγο χωρίς τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων, του Netflix ή του Youtube; Δοκιμάστε αυτά τα απλά παιχνίδια για τα οποία μάλιστα δεν απαιτείτε εξοπλισμός.

1. Ο κατάσκοπος

-Βλέπω τριγύρω κάτι που είναι πράσινο. Κλασικό πλέον το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο κινητοποιεί τα παιδιά ώστε να αναζητήσουν αντικείμενα με το συγκεκριμένο χρώμα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα αντικείμενο που ξεκινά από συγκεκριμένο γράμμα.

2. Πόλεμος με τους αντίχειρες

Είναι γεγονός πως αυτό το παιχνίδι θα τα κρατήσει για λίγο απασχολημένα αλλά σε συνδυασμό με κάποιο άλλο κάτι θα κερδίσετε.

3. Ανάποδη αλφαβήτα

Γράψτε σ’ ένα χαρτί την αλφαβήτα και προτείνετε στο παιδί να δοκιμάσει να την πει τραγουδιστά ανάποδα. Σίγουρα θα διασκεδάσετε πολύ, αν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι αφού το μικρό και πονηρό σας παιδάκι θα ζητήσει να κάνετε ακριβώς το ίδιο.

4. Γλωσσοδέτες

Βρείτε τους πιο απαιτητικούς γλωσσοδέτες, εξασκηθείτε και όταν είστε έτοιμοι παρουσιάστε τους στο παιδί. Μπορείτε να του δώσετε λίγο χρόνο να εξασκηθεί (αν θέλετε να είστε δίκαιοι) και μετά κάντε διαγωνισμό με κριτές τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

5. “Ποιος είμαι;”

Βάλτε στο νου σας ένα πρόσωπο το οποίο το παιδί γνωρίζει (μπορεί να είναι και καρτούν ή ό,τι άλλο θέλετε) και αρχίστε σιγά σιγά να αποκαλύπτετε κάποια στοιχεία π.χ. Είμαι άντρας, έχω λίγα μαλλιά, φοράω καπέλο …κ.τ.λ μέχρι να φτάσει το παιδί στην αποκάλυψη του προσώπου.

6. 20 ερωτήσεις

Μοιάζει με το προηγούμενο παιχνίδι αλλά εσείς είστε αυτοί που αυτή τη φορά ψάχνετε να βρείτε ποιο αντικείμενο έχει κατά νου το παιδί σας. Έχετε τη δυνατότητα να το πετύχετε μέσα από 20 ερωτήσεις. Μπορείτε να ζητήσετε να βάλουν στο μυαλό τους κάτι από το υπνοδωμάτιό τους ή τα παιχνίδια τους.

7. Μάντεψε τον αριθμό

Χρησιμοποιώντας το δάχτυλο γράψτε έναν αριθμό στην πλάτη του παιδιού πάνω από την μπλούζα του και ζητήστε του να σας πει αν κατάλαβε ποιον αριθμό σχηματίσατε. Ξεκινήστε με τους αριθμούς 0, 1 και 7 που είναι πιο εύκολο να τους αναγνωρίσει.

8. Βρες το ταλέντο σου

Ζητήστε από το παιδί να ακουμπήσει με τη γλώσσα του την μύτη του, να στρίψει την γλώσσα του, να δημιουργήσει διάφορα ζώα με το σώμα του ή αριθμούς και γράμματα, να κάνει περίεργες γκριμάτσες. Μπορεί να σας εκπλήξουν.

9. Η τέλεια μέρα φαγητού

Ρωτήστε το παιδί τι θα περιελάμβανε η τέλεια μέρα φαγητού γι’ αυτό και αφήστε το να σκαρφιστεί συνταγές. Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν την μαγειρική και έχουν δυνατό το ένστικτο σε αυτό τον τομέα επομένως μπορεί να γίνουν πολύ δημιουργικά!

10. Φωτογραφίες

Ναι, πράγματι είπαμε παιχνίδι χωρίς ηλεκτρονικά μέσα αλλά αυτή τη φορά εσείς θα έχετε τον έλεγχο αυτών και ο σκοπός είναι να βγάλετε φωτογραφίες που θα αξιοποιήσετε μελλοντικά με άλλους τρόπους. Άλλωστε ποτέ οι αποτυπωμένες στιγμές της οικογένειας σε φωτογραφίες δεν έβλαψαν κανέναν.

Δείτε επίσης:

Έξυπνες ιδέες για δημιουργική απασχόληση τα καλοκαιρινά μεσημέρια!

Εγγραφείτε στο Newsletter του KIDOT

Κάθε εβδομάδα θα λαμβάνεις τα αγαπημένα μας άρθρα από το KIDOT Magazine και όλα τα νέα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου!

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς! Σας ευχαριστούμε πολύ.